10 Eylül 2013 Salı

Sebze stock ( sebze suyu )

   Düşündüm de hergün işte yemek yapıp sonra eve gelip  yemek yapmak uzun vadede yorucu, ve evde yemek yapma kısmı da az biraz masraflı olacak. Bende düşündüm taşındım sizlerle bu güne kadar öğrendiklerimden de birşeyler paylaşayım dedim. Tabi yeni reçetelerim de olacak, hiç merak etmeyin.
   Profesyonel mutfaklarda hazırlanan, hatta bazılarını evlerimizde de uygulayabileceğimiz birçok lezzetlendirme yöntemi var. Bunlardan bir tanesi de sebze suyu ( sebze stock ) yapmak ve bu suyu hemen her türlü yemeklerde, soslarda, çorbalarda  kullanabiliyor olmak.
   Biraz da sebze suyunun yapımından bahsedeyim;

1 adet    havuç
1 adet    pırasa ( beyaz tarafı)
1 adet    kereviz sapı ( yapraksız)  veya kendisi
2 adet    soğan
3 diş      sarımsak
2 dal      taze kekik
2 adet    defne yaprağı
              tane karabiber
              varsa maydanoz sapları ( yoksa önemli değil )

   Bütün sebzeleri kabuklarını soyup kabaca parçalara kesin, evdeki en büyük ve yüksek tencerenizi ( mümkünse çelik ) kullanın ve içine 2 lite kadar su koyun. Sebzeleri, sarımsağı, kekiği, defne yaprağını, karabiberi suyun içine atın ( su soğuk olmalı ), altını yüksek ateşte açın ve kaynama noktasına getirin ( kapağını hiçbir zaman kapatmayın ). Kaynamaya başladıktan sonra altını en kısık hale getirip yaklaşık 1 saat ( sebzeler yumuşayıncaya ve tadını verinceye kadar ) pişirin. Sonra bir kabın üzerine tel süzgeç ve süzgecin üzerine de mutfak tülbenti koyarak sebze suyunuzu süzün, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzluğunuzda dondurup saklayabilirsiniz. Bu sebze suyunu, yemeklerinizde, çorbalarda, pilavlarınızda, soslarınızda, hemen her yerde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun :)
   

3 yorum:

  1. Sebze yemeyen cocuklar icin birebir. Bravo Zeren, aynen devam.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, umarım faydam oluyordur :)

    YanıtlaSil
  3. Zerenciğim, bloğun hayırlı olsun, tebrikler .Ben de sebze suyunu aynen seninki gibi yapıyorum Fakat tülbent yerine ince tel süzgeçin içine kağıt havlu serip öyle süzüyorum daha pratik oluyor.Benim de bir bloğum var ama epeydir birşey yazmıyorum yeni evli acemiler için hazırladım * kolaytariflerim.com *Öpüyorum seni başarılarının devamını diliyorum

    YanıtlaSil