Düşündüm de hergün işte yemek yapıp sonra eve gelip yemek yapmak uzun vadede yorucu, ve evde yemek yapma kısmı da az biraz masraflı olacak. Bende düşündüm taşındım sizlerle bu güne kadar öğrendiklerimden de birşeyler paylaşayım dedim. Tabi yeni reçetelerim de olacak, hiç merak etmeyin.
Profesyonel mutfaklarda hazırlanan, hatta bazılarını evlerimizde de uygulayabileceğimiz birçok lezzetlendirme yöntemi var. Bunlardan bir tanesi de sebze suyu ( sebze stock ) yapmak ve bu suyu hemen her türlü yemeklerde, soslarda, çorbalarda kullanabiliyor olmak.
Biraz da sebze suyunun yapımından bahsedeyim;
1 adet havuç
1 adet pırasa ( beyaz tarafı)
1 adet kereviz sapı ( yapraksız) veya kendisi
2 adet soğan
3 diş sarımsak
2 dal taze kekik
2 adet defne yaprağı
tane karabiber
varsa maydanoz sapları ( yoksa önemli değil )
Bütün sebzeleri kabuklarını soyup kabaca parçalara kesin, evdeki en büyük ve yüksek tencerenizi ( mümkünse çelik ) kullanın ve içine 2 lite kadar su koyun. Sebzeleri, sarımsağı, kekiği, defne yaprağını, karabiberi suyun içine atın ( su soğuk olmalı ), altını yüksek ateşte açın ve kaynama noktasına getirin ( kapağını hiçbir zaman kapatmayın ). Kaynamaya başladıktan sonra altını en kısık hale getirip yaklaşık 1 saat ( sebzeler yumuşayıncaya ve tadını verinceye kadar ) pişirin. Sonra bir kabın üzerine tel süzgeç ve süzgecin üzerine de mutfak tülbenti koyarak sebze suyunuzu süzün, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzluğunuzda dondurup saklayabilirsiniz. Bu sebze suyunu, yemeklerinizde, çorbalarda, pilavlarınızda, soslarınızda, hemen her yerde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun :)
Sebze yemeyen cocuklar icin birebir. Bravo Zeren, aynen devam.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, umarım faydam oluyordur :)
YanıtlaSilZerenciğim, bloğun hayırlı olsun, tebrikler .Ben de sebze suyunu aynen seninki gibi yapıyorum Fakat tülbent yerine ince tel süzgeçin içine kağıt havlu serip öyle süzüyorum daha pratik oluyor.Benim de bir bloğum var ama epeydir birşey yazmıyorum yeni evli acemiler için hazırladım * kolaytariflerim.com *Öpüyorum seni başarılarının devamını diliyorum
YanıtlaSil