Focaccia, pişirmeyi en sevdiğim ekmeklerden biridir. Bir tür İtalyan yassı ekmeği, pizzanın, pizza olmadan önceki prototipi denebilir. Yapımı çok kolay, lezzetli ve yumuşacık bir ekmek.
Profesyonel mutfakta pişirmenin yanı sıra evimde de pişirmekten çok keyif alıyorum. Şimdi sizlere bu harika ekmeğin yapılışını anlatayım...
Malzemeler:
500 gr un
375 ml su
40 gr kuru domates ( küçük parçalara kesilmiş )
30 gr yaş maya
15 gr bal
100 gr siyah zeytin ( çekirdekleri çıkarılmış ya da hazır dilimli)
10 gr tuz
20 gr zeytinyağı
2 dal taze kekik ( kıyılmış )
2 dal taze biberiye (kıyılmış)
5-6 adet cherry domates ( üzeri için )
Yapılışı:
Bir kapta, suyun bir kısmıyla mayayı eritin, maya eriyince balı ekleyin elinizle karıştırmaya devam edin, zeytinyağını ekleyin, unu elekten geçirerek ekleyin ve elinizle karıştırmaya devam edin. Kekik ve biberiyeyi de ekleyin karıştırın, suyun geri kalanını yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kuru domatesi ekleyin, siyah zeytinleri ve tuzunu da ekleyin. birkaç dakika yoğurun, yapışkan bir hamur haline gelecek. Zeytinyağı ile yağlanmış teflon bir fırın tepsisinin içine hamuru koyun ve elinizle kabın şeklini verin. Üzerine bir bez örtüp hamur iki katı kabarana kadar ( yaklaşık 30 - 45 dk ) mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra hamurun çeşitli yerlerine cherry domatesleri hafifçe bastırarak yerleştirin , önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 30 ile 40 dk ( fırınınıza bağlı ) üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra soğumadan üzerine bir mutfak fırçası yardımı ile zeytinyağı sürün. Biraz ılındıktan sonra Focaccia'nız yemeğe hazır. Afiyet olsun.
Nefis olmuş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor ellerine sağlık
YanıtlaSilResminden bile kokusu geliyor sanki. Helal sana.
YanıtlaSilHepinize çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSil