8 Eylül 2013 Pazar

Focaccia





 
 
Focaccia, pişirmeyi en sevdiğim ekmeklerden biridir. Bir tür İtalyan yassı ekmeği, pizzanın, pizza olmadan önceki prototipi denebilir. Yapımı çok kolay, lezzetli ve yumuşacık bir ekmek.
 
Profesyonel mutfakta pişirmenin yanı sıra evimde de pişirmekten çok keyif alıyorum. Şimdi sizlere bu harika ekmeğin yapılışını anlatayım...
 
Malzemeler:
 
500 gr     un
375 ml    su
40 gr       kuru domates ( küçük parçalara kesilmiş )
30 gr       yaş maya
15 gr       bal
100 gr     siyah zeytin ( çekirdekleri çıkarılmış ya da hazır dilimli)
10 gr       tuz
20 gr       zeytinyağı
2 dal       taze kekik ( kıyılmış )
2 dal       taze biberiye (kıyılmış)
5-6 adet  cherry domates ( üzeri için )
 
Yapılışı:
 
Bir kapta, suyun bir kısmıyla mayayı eritin, maya eriyince balı ekleyin elinizle karıştırmaya devam edin, zeytinyağını ekleyin, unu elekten geçirerek ekleyin ve elinizle karıştırmaya devam edin. Kekik ve biberiyeyi de ekleyin karıştırın, suyun geri kalanını yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kuru domatesi ekleyin, siyah zeytinleri ve tuzunu da ekleyin. birkaç dakika yoğurun, yapışkan bir hamur haline gelecek. Zeytinyağı ile yağlanmış teflon bir fırın tepsisinin içine hamuru koyun ve elinizle kabın şeklini verin. Üzerine bir bez örtüp hamur iki katı kabarana kadar ( yaklaşık 30 - 45 dk ) mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra hamurun çeşitli yerlerine cherry domatesleri hafifçe bastırarak yerleştirin , önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 30 ile 40 dk ( fırınınıza bağlı ) üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra soğumadan üzerine bir mutfak fırçası yardımı ile zeytinyağı sürün. Biraz ılındıktan sonra Focaccia'nız yemeğe hazır. Afiyet olsun.
 
 

4 yorum: